У БІНПО ВІДБУВСЯ ОСВІТНІЙ ФЕСТ «ТРЕНДВОТЧІНГ РИНКУ ПРАЦІ У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ: ТЕНДЕНЦІЇ, ДРАЙВЕРИ РОЗВИТКУ, ПРОГНОЗИ» У РАМКАХ МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ВИСТАВКИ «ОСВІТА ТА КАР’ЄРА – 2021»

19.10. 2021

15 жовтня 2021 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України у рамках роботи Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – 2021» відбувся Освітній фест «Трендвотчінг ринку праці у сфері професійної освіти: тенденції, драйвери розвитку, прогнози».
Організатор Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра» – Всеукраїнська громадська організація Товариство «Знання» України за підтримки та участі Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України. Виставка організована з метою презентації вітчизняних і закордонних закладів освіти, молодіжних програм, програм обміну студентами і учнями, вивчення досвіду співпраці з європейськими країнами у галузі освіти та працевлаштування молоді, проведення семінарів і круглих столів з питань подальшого розвитку системи освіти, міжнародного співробітництва та впровадження сучасних інноваційних технологій в галузі освіти, ознайомлення майбутніх абітурієнтів з умовами вступу до національних та закордонних закладів освіти.
Учасниками Освітнього фесту «Трендвотчінг ринку праці у сфері професійної освіти: тенденції, драйвери розвитку, прогнози» стали науково-педагогічні працівники БІНПО, педагоги професійно-технічної і фахової передвищої освіти, ключові стейкголдери з Донецької, Херсонської, Київської і Кіровоградської областей. У роботі освітнього фесту брали участь 7 спікерів.
Модерували захід Андрій Єрмоленко, завідувач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат політичних наук, доцент, та Алла Лукіянчук, вчена секретарка БІНПО, доцентка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кандидатка психологічних наук, доцентка.
Цікаві й актуальні виступи спікерів Освітнього фесту створили атмосферу для продуктивної роботи і цікавих дискусій.
Відкрила роботу заходу Вікторія Сидоренко, директорка Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, яка представила аналітику основних тенденцій і трендів на ринку праці у сфері професійної освіти до 2030 року. Директора визначила завдання, над яким працюють науково-педагогічні працівники БІНПО: розроблення механізму відповідності ринку освітніх послуг потребам та викликам ринку праці з урахуванням збалансованості попиту і пропозиції робочої сили, забезпечення споживачів послуг певною професією, що користується попитом на ринку праці, досягнення ними певного кваліфікаційного рівня тощо.
Андрій Хорін, президент Консорціуму інжинірингових підприємств України «Еко 21» (м. Київ), окреслив основні тенденції професіоналізації та підготовки кваліфікованих робітників відповідно до запитів сучасного виробництва, звернув увагу на проблеми, з якими стикається сучасний бізнес щодо забезпечення виробництвом кваліфікованими кадрами.
Андрій Мандрагеля, професор кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, доктор філософських наук, професор, акцентував увагу на основних тенденціях трансформації вітчизняного ринку праці у контексті світових змін.
Андрій Єрмоленко, завідувач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат політичних наук, доцент, обґрунтував засади розвитку лідерської компетентності педагогічних працівників як ключової умови розвитку закладів професійної освіти в умовах трансформації ринку праці.
Алла Лукіянчук, вчена секретарка БІНПО, доцентка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, кандидатка психологічних наук, доцентка, визначила загрози, які несуть непередбачувані зміни соціуму для психіки педагогів. Запропонувала шляхи, за допомогою яких можна вирішити проблему психологічної підтримки  педагогів у подоланні фрустрації внаслідок соціальних впливів (пандемія, безробіття, трансформація ринку праці тощо).
Віра Грядуща, старша викладачка кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну, кандидатка технічних наук, ознайомила із сучасним станом розвитку освіти, економіки та виробництва, а також впливом цифрових технологій та штучного інтелекту на ринок праці.
Олена Олізько, заступниця директора з навчальної роботи ДНЗ «Знам’янський професійний ліцей», докторка філософії в галузі освіти/педагогіки, представила бачення проблеми професійного розвитку педагогічних працівників в умовах формальної і неформальної освіти та презентувала практичний досвід роботи закладу освіти.
На завершення заходу директорка БІНПО Вікторія Сидоренко підвела підсумки Освітнього фесту, подякувала всім присутнім за участь та визначила подальші вектори і ключові перспективи розвитку співпраці колективу БІНПО, стрейкголдерів, роботодавців, представників об’єднаних територіальних громад, закладів освіти.
Запис Освітнього фесту «Трендвотчінг ринку праці у сфері професійної освіти: тенденції, драйвери розвитку, прогнози» доступний для перегляду на ютуб-каналі БІНПО за посиланням: https://youtu.be/jTCF6ucOG4A
Активність учасників у чаті, численні коментарі та слова щирого захоплення від замовників (споживачів) освітніх послуг мотивують та надихають колектив БІНПО на організацію подібних заходів у майбутньому.