НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ДОЛУЧИЛИСЯ ДО НАПИСАННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РАДІОДИКТАНТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

10.11. 2021

09 листопада 2021 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України долучилися до написання ХХІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Даний флешмоб об’єднав науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти, слухачів курсів підвищення кваліфікації, ключових стейкголдерів у реальному та віртуальному освітньому просторі БІНПО.
Усеукраїнський радіодиктант національної єдності – традиційна щорічна загальнонаціональна акція, присвячена Дню української писемності та мови. Він не має за мету перевірку грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови.
Уперше в Україні радіодиктант відбувся 24 травня 2000 року, присвятили його тоді дню Кирила і Мефодія. Акцію, присвячену державній мові, започаткувало Українське радіо. Лише згодом, 9 листопада, День української писемності та мови став офіційною датою для проведення радіодиктанту і його почали транслювати на телебаченні (UA:Перший), а з 2017 року – ще й на Facebook-сторінці каналу. Щороку кількість візійних локацій, де пишуть диктант, збільшується, а кількість його учасників вимірюється десятками тисяч осіб. 09 листопада 2019 року Google-запит «Радіодиктант» став найпопулярнішим серед української інтернет-аудиторії.
Текст цьогорічного диктанту створений сучасним українським письменником Юрієм Андруховичем. У методичній роботі над диктантом узяла участь Лариса Масенко, мовознавець, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія».
Науково-педагогічні працівники БІНПО охоче підтримали флешмоб, перевірили себе на грамотність і знання нової редакції Українського правопису, а разом з тим продемонстрували єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.
Радіодиктант національної єдності – не лише нагода перевірити свою грамотність. Це значно більше, адже він консолідує українців навколо рідної мови.
Бережіть українську мову, плекайте рідне слово та завжди пам’ятайте слова Івана Огієнка: «Мова – душа кожної національності, її святості, її найцінніший скарб!»