У БІНПО ВІДБУЛАСЬ УСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «СУЧАСНА ПАРАДИГМА ОСВІТИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ»

30.04. 2021

27 квітня 2021 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України відбулась Усеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Сучасна парадигма освіти з охорони праці», присвячена Дню охорони праці в Україні.

Співорганізаторами інтернет-конференції виступили Навчально-методичний центр професійної освіти в Полтавській області, науково-виробничий журнал «Охорона праці».

У конференції взяло участь 434 учасники, була 101 точка підключення на платформі Google Meet (підключались цілими закладами),  понад 200 брали участь на YouTube БІНПО. За один день конференція мала на YouTube БІНПО 844 перегляди.

У роботі конференції взяли участь педагоги, управлінці, здобувачі освіти, роботодавці з 22 областей України, зокрема Київської, Харківської, Миколаївської, Волинської, Чернігівської, Сумської, Одеської, Закарпатської, Полтавської, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Рівненської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Львівської, Тернопільської, Херсонської. Географія учасників засвідчила про велику зацікавленість до теми конференції та актуальність питань, які обговорювалися.

Питання, які розглядалися, були пов’язані із забезпеченням безпеки та здоров’я працівників, які є невід’ємною частиною поняття «безпека людини». У стрімкий час розвитку глобалізаційної економіки в закладах освіти створення безпечних умов праці неодмінно залишається невід’ємною частиною соціально-економічного розвитку держави та складником державної політики в цілому.

Роботу Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Сучасна парадигма освіти з охорони праці» вітальним словом розпочала директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту Вікторія Сидоренко, яка наголосила, захід відбувається в рамках Всесвітнього дня охорони праці. В умовах пандемії та введення обмежувальних заходів питання забезпечення безпечних умов праці, зокрема в освіті, дуже актуальне.

Модератором Усеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Сучасна парадигма освіти з охорони праці» був Олександр Сахно, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти». Чітку організацію та керівництво виступами забезпечила кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО Алла Лукіянчук.

Спікерами Усеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції викладачів та фахівців-практиків «Сучасна парадигма освіти з охорони праці» стали:

Сахно Олександр,кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО, із доповіддю: «Безпечне освітнє середовище, як основа створення ефективної системи безперервної освіти»;  Дем’янчук Юрій, доктор юридичних наук, доцент КЗ Київської обласної ради «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж», із доповіддю: «Деякі правові аспекти розвитку охорони праці в закладах освіти»; Гуралюк Андрій, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського НАПН України, із доповіддю: «Соціальна інженерія та захист від неї»; Бородіна Наталія, доктор технічних наук, професор кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти, із доповіддю: «Формування ризик-орієнтованого мислення безпечної праці у викладачів закладів професійної  (професійно-технічної) освіти»; Головач Леонід, навчальний пункт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України, із доповіддю: «Організація управління та нагляду за охороною праці в Україні»; Грядуща Віра, кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти, із доповіддю: «Роль освіти у підвищенні безпеки праці та здоров’я працівників»; Заплатинський Василь, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, професор технічного університету «Метінвест політехніка», із доповіддю: «Реформування освіти з «Охорони праці» в умовах трансформації законодавства»; Солодчук Людмила, заступник головного редактора журналу «Охорона праці», з доповіддю: «Участь журналу «Охорона праці» у формулюванні ризик-орієнтовного мислення в освіті»; Діденко Олена, методист науково-методичного центру професійно-технічної освіти Харківської області, Ярошик Віра, інженер з охорони праці, викладач Державного професійно-технічного навчального закладу «Апостолівський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів», із доповіддю: «Інтерактивні методи навчання при викладанні предмета “Охорона праці” в ЗП(ПТ)О»; Ленець Олена, викладач основ медичної інформатики, охорони праці та охорони праці в галузі КЗ «Прилуцький фаховий медичний коледж» Чернігівської обласної ради, із доповіддю: «Діджиталізація освітнього процесу та інформаційного простору за напрямком «Охорона праці та охорона праці в галузі» під час підготовки медичних працівників у коледжах» та інші.

Проведення Усеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Сучасна парадигма освіти з охорони праці» засвідчило про нагальну потребу та необхідність підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі охорони праці, які зможуть забезпечити організацію та створення безпечних умов праці на виробництві та в освіті.

Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти дякує всім учасникам за цікаву і плідну роботу, бажає всім безпеки та запрошує до подальшої співпраці.