У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ «ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН І ОХОРОНИ ПРАЦІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ»

23.04. 2021

22 квітня 2021 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України у рамках роботи Дванадцятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» відбулася Віртуальна екскурсія «Особливості організації трудових відносин і охорони праці в умовах пандемії в закладах професійної (професійно-технічної) освіти».

У віртуальній екскурсії взяли участьнауково-педагогічні працівники БІНПО, педагоги професійної і фахової передвищої освіти, управлінці, здобувачі освіти, роботодавці з Києва, Білої Церкви, Одеси, Миколаєва, Чернігова, Полтави, Кропивницького, Дніпра, Черкас, Сум, Кривого Рогу та інших міст та регіонів України.

Під час віртуальної екскурсії «Особливості організації трудових відносин і охорони праці в умовах пандемії в закладах професійної (професійно-технічної) освіти» обговорювалися такі актуальні питання, як: соціальний захист педагогічних працівників ЗП(ПТ)О в умовах пандемії; використання електронного кабінету «охорона праці»; трудове законодавство України в умовах пандемії; психологічні умови профілактики професійного вигорання у трудових відносинах; організація оплати праці педагогічних працівників ЗП(ПТ)о в умовах карантину; LMS «Профосвіта».

Запровадження карантину та пов’язаних з ним обмежувальних заходів через пандемію СOVID-19 стало справжнім викликом для суспільства. За цих умов керівництво держави намагалося вжити чимало заходів, зокрема, прийнято низку нормативно-правових актів, спрямованих на підтримку економіки. Оскільки такі заходи є не лише вимушеними, але й необхідними, то роботодавцям слід адекватно оцінювати ризики загрози життю і здоров’ю своїх працівників. Проте в сучасних реаліях значна частина роботодавців вдається до порушень трудових прав працівників. З огляду на зазначене, особливу увагу необхідно приділяти регулюванню організації праці, її охорони, впровадження новітніх форм роботи та їх регламентації тощо. Щоб вихід із карантину відбувся з мінімальними втратами, потрібно створити між працівниками і роботодавцями такі відносини, які б не порушували вимоги, встановлені трудовим законодавством.

Роботу віртуальної екскурсії «Особливості організації трудових відносин і охорони праці в умовах пандемії в закладах професійної (професійно-технічної) освіти» вітальним словом розпочала директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту Вікторія Сидоренко, яка наголосила, що нинішній захід відбувається в рамках Дванадцятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» і є її складовою. В умовах пандемії та введення обмежувальних заходів питання трудових відносин та забезпечення безпечних умов праці, зокрема у освіті, дуже актуальне.

Модераторами віртуальної екскурсії «Особливості організації трудових відносин і охорони праці в умовах пандемії в закладах професійної (професійно-технічної) освіти» стали науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти:

Сахно Олександр Володимирович, к.с.-г.н., доцент, завідувач кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти»; Бородіна Наталія Анатоліївна, д.т.н., с.н.с., професор кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти»;

Лукіянчук Алла Миколаївна, к.психол.н., доцент кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти»;

Удовик Світлана Іванівна, викладач кафедри технологій навчання охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти».

Під час проведення заходу було заповнено максимальну кількість місць у віртуальному кабінеті – 101 точка підключення в середовищі Google Meet, синхронна трансляція на YouTube-каналі (191 учасник), активність учасників у чаті, численні коментарі та слова щирого захоплення від замовників (споживачів) освітніх послуг мотивують та надихають колектив БІНПО на організацію подібних заходів.