У БІНПО ВІДБУВСЯ РЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «РОЗВИТОК НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗП(ПТ)О У СУЧАСНИХ УМОВАХ»

23.04. 2021

21 квітня 2021 року на базі Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України проведено Регіональний науково-практичний семінар «Розвиток науково-методичної компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О у сучасних умовах».

Організатор заходу – кафедра методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін. Партнерами проведення виступили Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Черкаській області та ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій».

Мета проведення семінару: обговорення організаційно-методичних засад та сучасних підходів до розвитку науково-методичної компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О в умовах формальної, неформальної та інформальної освіти, роботи методичних служб ЗП(ПТ)О з питань організації сучасного науково-методичного супроводу професійної діяльності педагогів.

У роботі науково-практичного семінару взяли участь понад 70 осіб із числа керівників, методистів, педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Черкаської області.

На пленарному засіданні у режимі on-line було представлено 15 доповідей, що висвітлювали різні аспекти науково-методичної та навчально-організаційної діяльності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О.

Модератором заходу був Володимир Кулішов, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО.

Регіональний науково-практичний семінар було проведено у рамках виконання науково-дослідної роботи кафедри МПО та СГД «Розвиток науково-методичної компетентності педагогів професійної школи за інноваційними моделями у системі неперервної освіти», що є складовою загальноінститутської теми науково-дослідної роботи «Удосконалення сучасних моделей підвищення кваліфікації педагогів професійної освіти у контексті формування та розвитку професійної компетентності».

З вітальним словом до учасників семінару звернувся Андрій Єрмоленко, завідувач кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін БІНПО, кандидат політичних наук, доцент, який познайомив усіх присутніх із напрямками роботи Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти та безпосередньо досвідом кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін. Андрій Борисович акцентував увагу на системних змінах у сучасній освіті та важливості науково-методичної складової професійної діяльності педагога для реалізації інноваційних завдань.

Від партнерів, учасників семінару привітала Наталія Мартинюк, директорка Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Черкаській області, яка наголосила на практичній важливості проведення такого типу заходів та на плідній співпраці НМЦ ПТО та БІНПО.

У межах напрямів обговорення свій досвід та перспективні напрацювання розвитку науково-методичної компетентності педагогів ЗП(ПТ)О в умовах системи післядипломної освіти представили науково-педагогічні працівники кафедри МПО та СГД БІНПО: професор Володимир Мандрагеля, доцентка Світлана Масліч, старша викладачка Світлана Шевчук.

Географія підключень та обговорень ключових питань була представлена всіма куточками Черкаської області, зокрема: ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій» (Ростецька Л.М., Ткач Л.А., Бреус А.І.); ДНЗ «Уманський професійний аграрний ліцей» (Швець Л.Д.); Центр професійного розвитку персоналу АТ «Укрзалізниця» (Репетій М.П.); ДНЗ «Черкаське вище професійне училище» (Коломійчук Н.Г.); ДНЗ «Канівське вище професійне училище» (Мельник Р.Я.); ДНЗ «Золотоніський професійний ліцей» (Гапченко С.І.); ДНЗ «Корсунь-Шевченківський професійний ліцей» (Перевозний О.А.).

Педагогічні працівники ЗП(ПТ)О Черкаської області поділилися цінним практичним досвідом організації науково-методичної роботи у закладах освіти, планування і проведення сучасних занять у ЗП(ПТ)О, застосування інноваційних освітніх технологій у процесі професійної підготовки кваліфікованих робітників, розроблення цифрових інструментів для підвищення ефективності освітнього процесу в умовах дистанційного навчання.

За результатами Регіонального науково-практичного семінару готується електронний збірник матеріалів, а автори та доповідачі отримають сертифікати.

Матеріали семінару будуть також розміщені на освітньому порталі Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти за посиланням: https://profosvita.org/course/index.php?categoryid=187.

Регіональний науково-практичний семінар «Розвиток науково-методичної компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О у сучасних умовах»  пройшов в атмосфері відкритого спілкування, творчих дискусій та плідної співпраці.