У БІНПО ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОСВІТНІЙ КОВОРКІНГ З ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЄЮ: «ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ»

25.03. 2020

19 лютого 2020 року колективом науково-педагогічних працівників кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну БІНПО (завідувач кафедри Сахно О.В., к. сільськогосподарських н., доц.) проведено Всеукраїнський коворкінг з онлайн-трансляцією: «Використання хмарних технологій в освітньому процесі закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

Участь у заході взяли 150 освітян із закладів професійної (професійно-технічної) освіти Полтавської, Донецької, Кіровоградської, Волинської, Закарпатської, Одеської, Херсонської, Сумської областей.

Цифровізація виступає ключовим драйвером зростання української економіки та добробуту громадян. Сьогодні кожен українець може легко капіталізувати себе, свої навички, знання завдяки використанню цифрових технологій. Україна перетворилася на інтелектуальний хаб, де створено всі умови для розвитку потенціалу особистості.

З вітальним словом до учасників коворкінгу звернулась директорка Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти, докторка педагогічних наук, професорка Сидоренко Вікторія, яка повідомила про основні принципи політики цифровізації України, розкрила сутність цифрових трендів в освіті та представила концептуальні засади Цифрової адженди України – 2020.

Іншими майданчиками для проведення коворкінгу виступили обласні Навчально-методичні центри професійно-технічної освіти, зв’язок з якими відбувався у формі телемосту. Під час онлайн-трансляції досвідом застосування хмарних технологій поділились директорка НМЦ ПТО у Рівненській області Бондарчук В.М. та директорка НМЦ ПТО у Полтавській області Закапко І.С.

В атмосфері плідної співпраці та активної взаємодії керівниками обласних НМЦ ПТО, методистами, викладачами професійно-теоретичної підготовки, майстрами виробничого навчання було представлено понад 20 доповідей, які було присвячено різноманітним аспектам використання хмарних технологій в освітньому процесі та управлінській діяльності ЗП(ПТ)О.

З метою поширення досвіду в педагогічному співтоваристві у рамках роботи освітнього коворкінгу було проведено майстер-клас «Plickers як хмарна технологія фронтального опитування у режимі «доповненої реальності» (модераторка – Денисова Анастасія, в.о. заступника директора з навчальної роботи). Активну участь у майстер-класі взяли слухачі курсів підвищення кваліфікації. Було представлено можливості застосування додатку Plickers для організації та проведення фронтального, гейміфікованого поточного експрес-контролю, анкетування, аналізу відповідної інформації про успішність здобувачів освіти в режимі реального часу.

Як слухачі курсів підвищення кваліфікації, так і віртуальна аудиторія мали змогу підвищити свій професійний рівень та залучитися до нових знань щодо хмарних технологій.

Отже, володіння новими технологіями в цифровому світі є актуальною потребою сьогодення, оскільки саме з появою нових технологій зростає дефіцит кваліфікованих працівників та виникає попит на нові компетенції, а набуття цифрових навичок стає нагальною потребою.